Parmigiana - Lilky na způsob lasagní

 

Lilek oloupeme, nakrájíme na plátky/kolečka, nasolíme a necháme chvilku stranou. 
V hrnci na olivovém oleji osmažíme na jemno nakrájenou cibulku, přidáme rajčatový protlak, špetku soli a italské bylinky (bazalka, oregano nebo provensálské koření aj.). Chvíli povaříme a odstavíme. Odleželé lilky opláchneme studenou vodou, obalíme je lehce v mouce, v rozšlehaném vajíčku a osmažíme na pánvi na olivovém oleji. Osmažené plátky odkládáme na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný olej.

Do gratinovací misky začneme skládat jednotlivé vrstvy – rajčatovou salsu, plátky lilků, na ně rozprostřeme trochu omáčky, posypeme kousky mozzarelly, popř. i šunky, každou vrstvu zasypeme strouhaným parmazánem. Takto vytvoříme 3-4 vrstvy, poslední vrstvou bude rajčatová salsa bohatě posypaná parmazánem. Pečeme v předehřáté troubě na 180° asi 20-30 minut. Před podáváním necháme alespoň půl hodinu i více odstát. Parmigiana je lepší odleželá, i na druhý den.