Ratatouille

  • 4 barevné papriky
  • 2-3 cukety
  • 4 rajčata (nebo loupaná rajčata v plechovce)
  • 1 větší lilek
  • 2 červené cibule na osminky
  • provensálské koření, tymián, rozmarýn, oregáno
  • bílé víno
  • olej extra-panenský
  • sůl, pepř

Zeleninu očistěte a nakrájejte na stejně velké kusy. Pak každý druh zvlášť orestujte na extra-panenském olivovém oleji s dostatkem provensálského koření, (popř. jiných bylin dle chuti), nezapomeňte mírně osolit a opepřit. Ve velkém hrnci zeleninu promíchejte dohromady, přidejte snítku rozmarýnu a tymiánu (jestli nemáte, nevadí), zalijte kapkou bílého vína a ještě chvíli duste dohromady, aby se propojily vůně a chutě a odpařilo se víno. 

Podávejte s čerstvým pečivem nebo tousty, dobré i s bílou rýží. Je lepší udělat předem a nechat uležet.