Panna cotta

  • 1 litr smetany ke šlehání
  • 1 balíček plátkové želatiny (6 plátků)
  • 5 lžic cukru krupice
  • Ovoce na ozdobu/čokoláda/topping

V misce se studenou vodou namočíme plátky želatiny, nechám 5-10 minut nabobtnat. V kastrůlku si rozehřejeme smetanu a necháme v ní rozpustit cukr krupici. Nabobtnalou želatinu vyjmeme a vymačkáme z ní vodu a vložíme do skoro až k varu rozehřáté smetany, necháme projít teplem cca 2 minuty, neměla by však vařit. Poté nalijeme do připravených skleniček či mističek, vybereme si způsob zdobení dle libosti (ovoce, čokoláda, topping aj.) Uvařená smetana je řídká, proto ovoce vkládáme až do houstnoucí směsi, topping až na ztuhlou panna cottu.
Můžeme si i předem připravit ovocnou spodní čas z jakéhokoliv ovoce a želatiny, po ztuhnutí spodní části nalijeme uvařenou smetanu se želatinou a necháme ztuhnout. Variant je spousta a fantazii se meze nekladou, internet je dobrým zdrojem inspirace.

Light verze:

Kdo má rád lehčí a svěžejší formy moučníků, doporučuji nahradit část smetany ke šlehání zakysanou smetanou, tu si necháme bokem v míse (nezahříváme), jen do ní pak vmícháme uvařenou smetanu ke šlehání se želatinou a necháme ztuhnout. Zde možná zvyšte o malinko dávku cukru vzhledem k přidání zakysané smetany, která není sladká jako smetana ke šlehání.

Tato verze je „fresh and light" :-) .