Cozze gratinate (zapečené škeble)

  • Škeble (chlazené z makra)
  • Extra-panenský olivový olej
  • Strouhanka
  • Parmazán (Grana Padno nebo jiný sýr podobného typu, např. česká verze Gran Moravia)
  • Petržel
  • Česnek
  • Pepř
  • Citron 

Škeble omyjeme ve studené vodě a dáme do velkého hrnce pod pokličku. Zahřejeme a krátce povaříme jen tak, aby se škeble otevřely, odstavíme, scedíme škeble, necháme chvilku vychladnout a poté odloupneme prázdné půlky škeblí. Zbylé půlky s plodem rozložíme vedle sebe na plech nebo pekáč. V míse si připravíme směs ze strouhanky, strouhaného sýru, nadrobno nakrájeného česneku a petrželky, opepříme. Sůl není třeba přidávat, sýr je slaný. Tuto směs naneseme lžící jednotlivě na každou škebli. Nakonec zastříkneme olivovým olejem a dáme zapéct do trouby.


Podáváme jako předkrm, někdo si ještě před snězením škebli zastříkne citronem. Dobrou chuť!