NENÍ OLEJ JAKO OLEJ....

ATTENZIONE!!!

To, co bylo objeveno v posledních letech je, že mnoho oleje, který je na trhu k dispozici, je smíchán s ostatními oleji nízké kvality, nebo dokonce s oleji cizího původu, a spotřebitelům je prezentován jako italský olej, protože štítky nemusí uvádět původ olivy a můžete šířit „Made in Italy“ jako směsi oleje a drcené olivy ze Španělska, Řecka a Tuniska. I když je značka známá, nebo když si koupíte olej přímo od společnosti, nikdy nepokládejte nic za samozřejmost. Falšování kvality oleje není velmi obtížné! Mít lis na olivy přece jen není  běžná záležitost pro každého! Opravdu dobrá lisovna oleje vyžaduje vysoké investice, zejména pokud chce správně zvládat všechny fáze transformace olivy a získat tak olivový olej vysoké kvality. Hlavní hodnoty kvalitního olivového oleje jsou v zásadě tři: jedinečnost, autenticita, vysoká kvalita. Při koupi olivového oleje, který je levný, se musíte zastavit a přemýšlet o tom více než jednou. Vyrobit dobrý olivový olej není hračka, za tím stojí jisté a dosti nemalé náklady.

 

Nicméně vyšší cena neznamená nutně kvalitní olej. Každý litr oleje má v prapočátku své neoddělitelné výrobní náklady: pěstování, sklizeň, doprava, lisování, filtrování, atd. ... nikdo nechce zcela diktovat pravidla trhu, ale kvalitní olivy nepadají z nebe přímo do lisu. Přidáte-li alespoň nějaký zisk pro výrobce, připočtete obal, procento z tržby pro zástupce prodejní sítě, dopravní náklady k velkoobchodnímu distributorovi, procento  z tržby pro velká nákupní centra nebo supermarkety, reklama atd..Bhee! Vezměte tužku a papír a zkuste si to propočítat!!!

Je zřejmé, že každý může svobodně dělat, co chce, ale bohužel i ty oleje vyrobené „nekalými“ způsoby ještě spadají do kategorie jedlých potravin.


Chcete-li poznat dobrý olivový olej, je potřeba pozorná a podrobná ochutnávka. Bohužel toto však většinou můžeme provést až po zakoupení oleje….

 

A kdo může, snaží se jít co nejblíže ke zdroji….