Mýty a fakta o použití olivového oleje.

 „Extra-panenský olivový olej jen na studenou kuchyni“ ……. NENÍ PRAVDA!

 

Spousta lidí si mylně myslí, že extra-panenský olivový olej se používá výhradně na studenou kuchyni
a je naprosto nevhodný pro jakékoliv tepelné úpravy jako je smažení, pečení, restování atd.

ERRORE!     ERRORE!    ERRORE!

Extra-panenský olivový olej se odlišuje od ostatních olejů hlavně v tom, že snáší vysoké teploty více a lépe než ostatní oleje. Je tedy absolutní jedničkou pro smažení, protože se nepřepaluje. Fakt! Jeho kouřový bod je mezi 180 – 220° (podle druhu)a může dosáhnout až 280° bez přepálení a to díky své nízké hladině kyselosti. Žádný jiný tuk nevyjde bez újmy při tak vysokých teplotách, jako se používají při fritování.

IMPORTANTE!

KOUŘOVÝ BOD je to teplota, při které olej začíná kouřit a stává se nevyhovujícím.To znamená, že u něj až do výše této teploty nedochází k přepalování, a většina důležitých a zdraví prospěšných látek zůstávají zachovány.Ideální teplota na smažení je kolem 180° C.Olivový olej je tedy pro tepelnou úpravu pokrmů dokonce vhodnější než běžné tuky (sádlo, slunečnicový olej, máslo).

Z odborného hlediska Kouřový bod značí teplotu, při které se zahřívaný tuk začíná rozkládat a měnit svou molekulární strukturu a tvoří se akrylaldehyd a další toxické a karcinogenní látky škodlivé našemu zdraví.

Teorie řady lidí, kteří mají za to, že použítí extra-panenského olivového oleje je příliš drahé, může být snadno uvedeno na pravou míru správnou informací. Na rozdíl od dalších tuků na smažení, extra-panenský olivový olej může být po prvním smažení konzervován (uschován) a používán ještě po několik dalších smažení, samozřejmě bez usazenin z předešlého smažení. Žádný jiný tuk/olej vám nemůže garantovat více jak jedno zdravé použití.

Hlavní a opravdovou inspirací pro použití extra-panenského olivového oleje najdete právě v italských domácnostech, kde nerozlišují způsob úpravy a olivový olej tam teče proudem do všech jídel při jakýchkoliv úpravách.

Takže nejpádnějším argumentem je fakt, že v domácnostech jižních států Evropy jako je Chorvatsko, Španělsko, Řecko či  Itálie nikdo na jiném než olivovém oleji nevaří ani nesmaží.