MALÝ PRŮVODCE PŘI ROZPOZNÁNÍ VLASTNOSTÍ OLEJE

 

  • vizuální analýza

Vizuální pohled je zanedbatelný při hodnocení oleje, proto se přihlíží více k analýzám smyslového vnímání, za použití kalíšků z tmavého skla, ale také z plastu.

  • čichová analýza

Nalejte do kalíšku přiměřenou dávku olivového oleje, přikryjte jej dlaní a zahřívejte dno v dlani druhé. Po nějaké chvíli sejměte dlaň z vrchu kalíšku a přisuňte si jej až k nosu, nadechněte se 3x po sobě bez přestávky, abyste chuťovým pohárkům nedali prostor k přivyknutí na danou vůni-pach. V této fázi se snažte si zapamatovat čichové pocity, které vycházejí z nepřerušovaného inhalování oleje.

  • analýza chuti

Dejte si do pusy trochu oleje a nechte ho v puse rozehřát cca 30- 40 sekund, tak aby se podpořilo vypařování éterických složek.

Nadechujte vzduch nosem do pusy silným a rozhodným způsobem, ale dávejte si pozor, aby vám olej nesjel do krku. Tato technika nazývána “šňupání” dovolí oleji oxidovat a tímto způsobem tak pocítíme vycházející aroma mnohem intenzivněji.

Převalujte olej v puse dostatečnou dobu a tak, aby se dostal do kontaktu se všemi chuťovými pohárky.

Díky zahřátí, následné oxidaci a převalování v puse můžete zachytit s větší přesností přednosti a vady oleje.

Na závěr celého popsaného aktu by měl být olej “rozválen” všude uvnitř ústní dutiny, převážně na jazyku, od špičky až po kořen, a z krajů přes celý povrch jazyka.
V této fázi věnujte pozornost typu a pořadí, v jakém se představují smyslové stimuly: počínaje dotykovými, které zahrnují plynulost, konzistenci a mastnost, až po ty čistě chuťové, které se týkají vnímání různých chutí: sladký, hořký, pikantní.

Na závěr olej vyplivněte.

V následující kapitole se můžete dočíst více o kvalitách a nedostatcích olivového oleje.