FAQ

Zeptejte se Vita na cokoliv ohledně olivového oleje, rád Vám odpoví či poradí.

 

Může se olivový olej používat na teplou kuchyni?

Vito: Ano, může.  U nás doma používáme olej na všechno, i na smažení. Tepelnou úpravou ztrácí minimálně své výživné hodnoty, a proto je jeho použití z hlediska zdraví prospěšnější. Navíc dává pokrmům vyniknout jejich chuti a aroma.

 

Kdy se olivy sbírají?

Vito: Olivy se sbírají v období cca od listopadu do ledna, záleží na druhu a kvalitě.

 

Co je to zakalené na dně láhve?

Vito: To je sedlina. Jako u všech živých produktů (víno, mošt), které dozrávají a usazují se jak v chuti, tak i formou sedliny. Není to závadné. Na salát už to dávat nemusíte, klidně přidejte do vaření anebo ten zbyteček vylijte.

 

Který olivový olej je nejlepší?

Vito: Nedá se jednoznačně říct, že je nějaký olivový olej nejlepší. Důležitým faktorem je, aby byl kvalitní, zpracován metodou lisování za studena a z prvního sběru oliv ze stromů. Každá země-oblast má svá specifika, své chuti a aroma. Neporovnává se barva, vůně a chuť, jiné jsou olivy ze severu Itálie, jiné z jihu, jiné jsou oleje z Řecka, Španělska či Chorvatska. Dbejte však vždy na to, abyste olej kupovali co nejblíž od zdroje.

 

Jak chutnají olivy přímo ze stromu?

Vito: … hořce:-)

 

Kdy je olivový olej starý? Za jak dlouho se zkazí?

Vito: Extra-panenský olivový olej obsahuje velkou míru antioxidantů a jiných látek, které samy o sobě olej konzervují. Doba trvanlivosti olivového oleje se pohybuje většinou kolem 18 měsíců od data výroby. Ani potom však olej není špatný či zkažený. Jen během doby ztratil něco na výživných látkách a síle aroma a chuti. Můžete stále používat, pokud už máte k dispozici „čerstvější“ olej, ten „starší“ jistě využijete při vaření a smažení.

 

Kde všude můžu olivový olej použít?

Vito: Olivový olej se používá při všech úpravách v kuchyni, počínaje použitím za studena na saláty a zeleninu, při vaření, smažení, dušení. Italové nerozlišují druh úpravy, výtečný olivový olej si dají všude a ve velké míře. Na těstoviny, na rýži, na pizzu a bruschetty (látky obsažené v olivovém oleji podporují metabolizmus tuků a karbohydrátů), na mozzarellu, na ryby a maso aj.

 

Proč vybírat jen olej lisovaný za studena mechanickým způsobem?

Vito: Protože jen takto jsou zachovány v extra-panenském olivovém oleji všechny jeho výživné látky, které ho činí tak cenným. Při jiných metodách zpracování dochází k poškození jeho hodnoty a kvality, za použití vysokých teplot a chemických rozpouštědel dochází k rafinaci oleje a stává se z něj průmyslový výrobek.

 

Přibírá se na váze při pravidelném používání olivového oleje?

Vito: Přibírá se z jiných věcí, především z nevyvážené stravy, nepravidelné stravy a celkově nezdravého stylu. Olivový olej naopak pomáhá v metabolismu tuků v přijaté stravě. Vyvážené používání extra-panenského olivového oleje během dne vám tělo pročistí, promaže a posílí.