Klasifikace - dělení olivových olejů podle způsobu zpracování

 

 Podle způsobu zpracování rozlišujeme následující druhy:

  • Extra panenský lisovaný za studena – je nejkvalitnějším produktem, je vyráběn z prvního lisování. Neprochází žádnou chemickou úpravou a jen takový olej má nárok používat označení extra panenský. Obsah volných mastných kyselin nesmí překročit 1%.

Extra-panenský olivový olej je získán z plodů olivovníku a to procesy výlučně mechanickými nebo dalšími fyzickými takovým způsobem, že nezpůsobí změnu oleje (ve smyslu poškození kvality), a který nebyl podroben žádné jiné úpravě čištění, stáčení, odstředění a filtrování, jsou vyřazeny oleje získány prostřednictvím rozpouštědla nebo díky pomoci jiných chemických či biochemických procesů úprav a jakýmkoliv smíšením s oleji jiné povahy/typu.

  • Panenský olivový olej – je méně kvalitní variantou prvně uváděné kategorie, získává se z oliv mechanickým vytláčením a lisováním bez použití jiných technologií nebo chemických přísad. Obsah volných mastných kyselin se pohybuje od 1 do 2%. 
  • Rafinovaný olivový olej – získává se lisováním při vysokých tlacích a za působení tepla, poté prochází chemickou úpravou. Obsah volných mastných kyselin se pohybuje nad 2%. Pozastavíme se více u tohoto oleje, protože právě z něj se získávají - vyrábějí oleje podřadné kvality, které jsou pak vydávány do oběhu pod falešným označením Extra-panenské.

V italštině se nazývá také l’olio lampante (lampa it. = lampa čes.), protože v minulosti byl používán do olejových lamp, obsahuje podobné přírodní komponenty potřebné pro výživu člověka, právě proto je nutné ho upravit procesem rafinace, aby se snížila jeho kyselost a odstranily nepříjemné aromatické prvky/složky bez toho, aniž by se narušila jeho chemicko-chromatologická struktura. Během procesu zpracování byl podroben patřičným průmyslovým úpravám a ošetření zmiňovanými výše (rafinace), stává se z něj tedy Rafinovaný olivový olej.

Po jeho rafinaci-úpravě musí být smíchán s extra-panenským olivovým olejem, který mu dodá chuť a vůni. Zákon nestanovuje minimální procento podílu extra-panenského olivového oleje, který by měl být sloučen s rafinovaným. Běžně se používá maximálně 20%, jenž ve výsledku učiní z rafinovaného oleje olej přejmenován na Olivový olej. 

  • Olivový olej – je směsí panenského (20%) a rafinovaného oleje.
  • Matolinový olivový olej (Pomace nebo Sansa d´oliva) – vyrábí se z posledního lisování olivových slupek a pecek. Je to zbytkový oleje té nejhorší kvality, není již jedlý a používá se převážně na technické účely.